Frida Lanas om tiden efter gymnasiet

Den här veckan fick våra tvåor och treor besök av Frida Lanas, som gick Naturvetenskapsprogrammet på Nova Academy 2015-2018. Hon berättade om åren på gymnasiet, valet och kvalet med att välja vidareutbildning när förstavalet inte längre var möjligt, hur hon hamnade i Växjö, att flytta hemifrån i tonåren och studentlivet i allmänhet.

Det var några år sedan du var här senast. Hur var det att vara tillbaka och vad minns du mest från gymnasietiden?
– Det kändes väldigt konstigt. På ett sätt har tiden stått stilla, men samtidigt känns det som en annan livstid. Det jag minns mest från gymnasietiden är hur kul jag hade med mina vänner och vilken plats jag fick ta. Jag kände mig aldrig som en i mängden vilket har gett mig självförtroendet jag har idag.

Nu studerar du till ingenjör på Linnéuniversitetet i Växjö, var det självklart att du skulle hamna där?
– Gud nej. Jag var bombsäker på att jag skulle gå på Chalmers i Göteborg men livet kom i vägen och jag hamnade i Växjö. Hade jag fått göra om allt hade jag valt Växjö direkt för jag trivs så himla bra. Jag tog examen i somras men läser ikapp två tentor och passar på att läsa företagsekonomi på sidan.

Vad skulle du säga är största skillnaden mellan att gå på gymnasiet och att studera på universitetet?
– Pluggmässigt skulle jag säga att det är att tryggheten försvinner. Det finns ingen som hjälper en extra eller motiverar dig, det får du lösa själv. Allt är väldigt självständigt. Det är även en stor omställning, oftast bor man ensam för första gången, man ska sköta ett hushåll samtidigt som man ska finna sin plats i en ny stad och plugga. Det blir mycket i början och det är okej att disken står på vasken, eller att tvätten halkar efter, eller att du får omtenta på första kursen. Vi är bara människor.

Vilket är ditt bästa tips till någon som ska ta sig an studentlivet?
– Var social! Hela studentlivet blir enklare med vänner och plugget går enklare när man gör det i grupp. Det viktigaste rådet är att man måste få misslyckas och inte vara så hård mot sig själv, man kan inte göra mer än sitt bästa.

Avslutningsvis, om du får välja helt själv, vad gör du om fem år?
– Om jag får drömma så har jag ett eget konsultföretag inom logistik med specialkompetens inom E-handel. Är jag realistisk har jag nog ett logistikjobb i Borås.

Så här säger Fridas tidigare lärare Uffe om att bjuda in henne för att träffa eleverna som går Natur idag.

– Frida tillhörde första kullen Naturelever på Nova. Det är bara några år sedan studentexamen och hon har redan avverkat sin universitetsutbildning. Det hon berättar om livets avsiktliga och oavsiktliga val är extremt matnyttigt för våra nuvarande gymnasieelever. Livet följer sällan den utstakade vägen, utan man måste vara beredd att omfamna nya möjligheter och förutsättningar. Frida är en strålande föreläsare och det var fantastiskt kul att träffa henne igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *