Reportage från Vardaga Villa Joneberg

Eleverna på yrkesprogrammen i årskurs 1 har fått i uppgift i kursen svenska att skriva ett reportage från sin praktikplats. Det här är ett sådant reportage, från Filippa Coucher på Vård som gjort praktik på Vardaga Villa Joneberg. 

Vardaga Villa Joneberg

Jag praktiserar på ett särskilt boende, vilket innebär att där är äldre människor som behöver någon slags omvårdnad. Jag får observera och även utföra många moment, känna på hur det är att jobba på ett äldreboende.

Jag har valt att intervjua min kollega Louise.

Vardaga ligger 800 meter från havet, strax utanför Simrishamns centrum. Boendet stod klart i december 2014. Deras tema är kultur vilket också återspeglar sig i deras aktiviteter.

– De äldre tycker detta är en trygg plats och dras oftas hit bland annat för det ligger i närheten av Simrishamns centrum, Här på Vardaga har vi också fått profilen Kultur och natur på Österlen.

Vardaga är byggt i tre våningar och här finns plats för personer med demenssjukdom samt dem som är i behov av omvårdnad. Boendet har en härlig stor terrass det finns många mysiga balkonger och en stor trevlig trädgård. Många av lägenheterna har havsutsikt.

– De äldre uppskattar väldigt mycket våra uteplatser då de bland annat odlar eget i trädgården. De som är intresserade av trädgårdsarbete håller också trädgården fin och det uppskattar alla.

Här tränar jag på min ergonomi. 

På vardagar fokuserar de väldigt mycket på att göra maten till dagens höjdpunkt, De strävar efter att göra måltiderna 1 tillsammans, både personal och brukare, för att stärka gemenskapen och måltidens sociala sammanhang.

– Brukarna äter i matsalen som är en hemlik miljö, vi försöker göra det så hemlikt och igenkännande miljö som möjligt för att brukare ska trivas.

Vardagas mål är att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg för dem som bor där. De utgår från var och ens behov, ser till att det friska hålls friskt och stärker brukarens identitet och självständighet.

– Vårt helhetskoncept är den goda dagen. Vi ger vi våra boende en individanpassad omsorg som bygger på omtanke, integritet och valfrihet.

Av: Filippa Coucher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *