Euphoria på Ystads Teater

Slutproduktion på det estetiska programmet Nova MusikTeater innebär att musikaleleverna i årskurs 3 flyttar in på Ystads Teater i två hela veckor. Första veckan för att öva och repetera och andra veckan spelas föreställningen för både skolklasser och allmänheten. I år är det en egen och unik version av den omåttligt populära ungdomsserien Euphoria som sätts upp.

Det är fredag och eleverna har tillsammans med manusförfattare och regissör Anna Kesar, danslärare CarlJohan Wohlin och sånglärare Anna Svensk gjort ett första genomdrag av föreställningens båda akter. Efteråt samlas hela ensemblen i en ring på scengolvet och pratar om vad som fungerade bra, och vad som behöver finslipas. Alla inblandade är införstådda med att musikallivet inte är någon dans på rosor. Det är hårt jobb och långa dagar. Helgen kommer gå åt till att nöta in de sista detaljerna så att allt stämmer innan ridån öppnar för första gången kl 19:00 på måndag kväll.

Så gott som varje dag både börjar och slutar med en sån här samling på scen.

Efter helgen kommer vi att vara redo!

– Det har varit roligt men väldigt intensivt! Stressigt, men vi har hjälpt varandra och det känns verkligen som att vi har stärkt gruppen under veckan, säger Selma Jessen Brand (som spelar Maddy) i logen samtidigt som de packar ihop för dagen. Emilia Losell (Cassie) håller med och lägger till:
– Genomdraget idag gjorde att man fick en bra bild av vad vi måste öva på nu sista dagarna. Vi är kanske inte helt redo än, men efter helgen kommer vi vara redo!

Selma och Emilia efter fredagens genomdrag. 

Mostafa Hezare, som spelar McKay:
– Det har varit en tuff vecka men vi har det också jävligt kul! Det känns som att man lär sig varje dag när man är här. Jag gillar verkligen att byta om till de olika karaktärerna, och allt ljus och musik gör det härligt att vara här på teatern och inte bara i skolan och öva. Jag känner mig både lite nervös och stressad, men jag tycker också att det blivit bra så det ska bli kul nästa vecka.

Mostafa har flera roller i föreställningen, men ses oftast som collegekillen McKay.  

Anna Kesar har varit med och satt upp otaliga slutproduktioner genom åren. Så här säger hon om hur idén på att göra just Euphoria i år växte fram.
– Vi har ju som tradition här på Nova att eleverna får vara delaktiga i hela processen. Vi gör allt tillsammans med eleverna, så det är många demokratiska omröstningar som till slut leder till en föreställning. I det här fallet var gruppen väldigt enad när väl förslaget om Euphoria kom upp och vi såg första avsnittet tillsammans. Det kändes direkt i rummet att ”oj, vad kan toppa det här?”. Idén är så speciell, det är ingen annan som skulle få för sig att göra en skolmusikal om en åtta timmar lång säsong av en tv-serie som handlar om de här tunga grejerna. Men eftersom materialet är så jäkla spännande och unikt för en musikal så kommer vi heller aldrig behöva bli jämförda med nåt annat, som låt säga om vi hade satt upp Chicago. Det är bara så sjukt nytt och fräscht och ”nu” så ja, det var en svårslagen idé!

Jasmine, Oline, Emilia och Selma utgör delar av ”tjejgänget”.

Nytt för i år är att det bjudits in skolklasser från hela regionen för att se föreställningen?
– Ja, vi tänkte på hur vi kan göra det här till en större grej en bara en slutproduktion. För herregud vad det behövs i skolan och bland unga att prata mer om de här ämnena. Jag ställde frågan till vårt Elevhälsoteam om de var intresserade att göra ett arbetsmaterial kring föreställningen, både för våra andra klasser på skolan som kommer och tittar men även för inbjudna niondeklassare i regionen. Det är häftigt och jag hoppas att det är någonting som kan leva vidare.

Jag känner redan nu att jag nästan börjar gråta när jag tänker på studenten…

Det här ingen vanlig arbetsvecka? 
– Nej, jag har fått frågan några gånger om det går att korta ner den här intensivperioden, men alltid svarat att det inte gör det. Eleverna som genomför en hel vecka på teatern innan premiären förstår det mycket väl, för det är i en sån här intensiv period som magin händer. Det är då vi bryter ihop och kommer över på andra sidan. Utvecklingen som blir av att vi har en så tydlig deadline att jobba mot med en premiär blir så extremt påtaglig här. Vi är som ett idrottslag som jobbar tillsammans, men utan att vi tävlar mot någon motståndare. Alla samarbetar mot samma mål. Jag känner redan att jag nästan börjar gråta när jag tänker på studenten för att vi kommer så sjukt nära varandra här. Jag frågar mig varje år hur jag ska orka vara kvar utan de här eleverna…

Nate och Maddy spelas av Marta och Selma.

Vad är det som driver dig personligen? 
– Min drog är samarbetet. Det är att se oss utvecklas. Jag kan inte bara säga att det är eleverna som utvecklas utan det gör vi alla som jobbar med detta. Men jag ser verkligen hur de utvecklas och liksom blommar, och hur de blir så jäkla redo att gå ut i världen och föra godhet vidare. Det är nåt med värderingarna de får med sig härifrån, med det här samarbetet på yttersta nivå. Alla mot ett mål. Ett fokus. Nu kör vi. Den känslan är helt oslagbar.

Text: Emil Andell Hansén

Euphoria spelas för allmänheten vid tre tillfällen på Ystads Teater i nästa vecka. Det är fri entré.
Mejla anna.kesar@simrishamn.se för att boka din plats. I samråd med Nova gymnasiums elevhälsoteam rekommenderas föreställningen från 15 år.

Läs också: Tidigare Nova-eleven Asta Elm om att gå dansutbildning i Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *