Gymnasiet och högstadiet möttes i köket

Under så gott som hela pandemin har utbyten och samarbeten mellan skolor legat på is. Därför var det extra glädjande nu när kocktävlingen Simrishamns Mästerkock äntligen kunde genomföras i köket på gamla Österlengymnasiet. Finallagen bestod av fyra elever från åk 9 på Korsavadsskolan som tillsammans med två mentorer från Nova gymnasium satte ihop en trerättersmeny. 

Jury för dagen var vår egen Jon Håkansson med förstärkning i form av Jesper från En gaffel kort på Maritim, som är en av skolans lunchrestauranger. Dagen inleddes med att deltagarna fick se alla råvaror de hade att jobba med uppdukade på ett bord, och sedan lite inspirerande klipp från professionella kockar, för att slutligen komponera och tillaga sin egen meny.

Råvarorna eleverna hade att jobba med.

En av de svåraste sakerna för en nybörjare i köket är att veta när du ska påbörja respektive moment, för att allt ska bli klart i tid, berättade Jesper under morgonen. Men med undantag för lite tekniskt strul med en fritös och glasskyl så klarar de båda lagen den delen galant – och juryn får sina rätter serverade i rätt temperatur och i rätt ordning. I övrigt betonas mest vikten av glädje för matlagning, och samarbete i köket. Alla som varit med i ett kök under rusningstid vet att det är rasande tempo ibland, och även om vi inte riktigt når samma stressnivåer under förmiddagen i köket så är det full fart och fläkt från första till sista minut. Enda gången det blir tyst är när Jon håller en bunke med marängsmet uppochner ovanför Lex huvud för att se att den är tillräckligt stel…

Juryn har precis fått första rätten serverad. 

Lex Nilsson går tredje året på Restaurang och håller parallellt med sin praktik på Hickory’s i Simrishamn nu på att sätta ihop sin egen meny som även är treornas gymnasiearbete på Restaurang. För honom var det inte en helt ny erfarenhet att vara arbetsledare i köket.
– Det kändes lite udda, men jag har haft en liknande roll på min praktikplats där jag varit den som förklarat hur det fungerar just där, vad som behöver förberedas och vad du behöver tänka på. Men det är också utvecklande. Du måste tänka på allt du lärt dig och saker du gjort tidigare under utbildningen, så det är absolut nyttigt på sitt sätt och det sätter sig i blodet till slut.

Lex tar studenten från Restaurang i vår. 

De får jobb innan de tagit studenten…

– Detta samarbetet mellan skolorna är bara början på någonting som vi ska fortsätta med. Nu har det nästan varit helt dött i två år, så det är så skönt att vi äntligen börjat kunna komma ut mer i verkligheten, och göra såna här roliga samarbeten. För mina elever ger det här mycket, man ser att de får ta ett stort ansvar här och verkligen tänka till. Och som Lex säger att de får fundera på allt de gjort och lärt sig på sina praktikplatser, och sen använda det här när de lär andra elever.

Behövs det fler som intresserar sig för att utbilda sig till kock? Får de jobb? 
– Skojar du? De får jobb innan de tagit studenten. Helt hundra.

Den här gången måste tallriken faktiskt fotas innan vi börjar äta, konstaterar våra gästkockar Vilma, Wilma, Tilda och Miranda.

Text:  Emil Andell Hansén 

På vår instagram kan du se en kort film från tävlingen.

Läs också: Restaurang gjorde studiebesök till Buhres på Kivik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *