Badstränder
Längs vår 7,1 mil långa kust finns vidsträckta sandstränder och däremellan en mängd olika naturtyper, allt från strandängar och alkärr till klippor och sandstenshällar. Det vackra landskapet bryts av våra gamla fiskesamhällen och kulturhamnar.
Större badplatser (så kallade ”EU-bad”) finns mellan Haväng och Kivik, vid Tobisvik och mellan Kyl och Mälarhusen. För den som föredrar sötvattenbad, finns en badplats vid Gyllebosjön. Utanför de större badplatserna erbjuder kusten både sandstränder och badvänliga hällar på många platser. Både för dig och din hund.
Klicka på nedanstående EU-bad för att läsa mer:
Baskemölla (barnvänlig)
Gyllebosjön (barnvänlig)
Mälarhusen
Skepparp/Haväng
Stenshuvud
Tobisvik
Vitemölla
Kyls strandbad /Borrby strand
Knäbäckshusen/ Rörums strand avstängd 2024 på grund av stormskador
Övriga stränder:
Hjälmaröds strandbad
Kiviks norra hamnpir
Skillinge badbrygga
Viks fiskeläge
Vårhallarna (hundstrand)
Se upp för utströmmar när du badar!
Den vanligaste orsaken till badolyckor är utströmmar. Det är också vanligt att barn som sitter på uppblåsbara leksaker dras ut till havs, vilket kan vara mycket farligt om de inte är simkunniga.
Vad är en utström?
Utströmmar är kraftiga strömmar som uppstår när vattenmassor pressas tillbaka ut mot havet. Vanligast är att dessa strömmar uppstår i samband med att vinden ligger på utifrån havet. Strömmen är så kraftig att man inte kan simma mot den.
Hur känner man igen en utström?
Det är svårt att se en utström när man står på stranden. Håll utkik efter lugnare vatten mellan bränningarna, det kan vara en utström.
Hur vet jag vilka stränder som kan ha utströmmar?
Vid rätt väderlek och bottenförhållanden kan fenomenet uppstå i hela landet, även i insjöar. Man bör därför alltid vara vaksam. Med säkerhet vet vi att de förekommer på badstränderna i sydöstra Skåne.
Vad ska man göra om man hamnar i en utström?
Strömmen går oftast inte så långt ut. Försök att inte simma mot strömmen. Det är bättre att flyta med och försöka simma ut ur strömmen i riktning längs med stranden.
Hur räddar man någon som dragits med en ström?
Uppmärksamma först andra på olyckan. Ta sedan med dig något som du kan använda som ”förlängda armen” för att undvika att den drabbade drar ner dig under vattenytan. Det kan vara en flytleksak, handduk, gren eller något annat som finns i närheten. Ge dig sedan inte ut i själva strömmen eftersom det är lätt hänt att du själv överraskas. Använd hellre områdena vid sidan av strömmen.
Några råd för dig som badar på en strand där det kan förekomma utströmmar:
- Ha alltid uppsikt över barn. Små barn ska vara inom
”gripavstånd”. - Vuxna bör finnas nära om barnen ska leka på uppblåsbara
leksaker eller luftmadrasser. Skriv ditt telefonnummer på dem. - Ha som regel: gå ut, simma in. Då vet du att du bottnar.
- Simma längs med stranden.
Hundar är välkomna till stranden vid Vårhallen norr om Simrishamn som är kommunens hundbadplats.
1 juni till 31 augusti är det hundförbud på alla badplatser i kommunen (med undantag för Vårhallen) mellan klockan 08:00 till 20:00. Övrig tid får hundar vistas på stranden, men tänk på att hunden alltid ska vara kopplad och att föroreningar efter hund ska plockas upp.
Det är inte tillåtet att rida på EU-badplats, men ett undantag för hästar finns i Skepparp längs Verkeåns södra strand: där får hästar passera i en cirka 30 meter bred zon. I de områden längs stränderna som tillhör naturreservat eller nationalpark gäller särskilda föreskrifter för hästar och hundar ska alltid vara kopplade.
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, badar eller gör något annat i naturen. Läs mer på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi rekommenderar grillning på särskilda grillplatser. Var uppmärksam på att totalt eldnings- och grillförbud kan råda under torra perioder.
Lämna stranden som du fann den. Du vistas i en attraktiv och vacker miljö, ofta inom naturreservat, med unika värden. Självklart tar du med dig dina sopor.
Och släng inget kött, på eller vid stranden, så hjälps vi åt att förhindra att vi får in afrikansk svinpest. Släng dina matresterna i soporna, lämna dem inte på stranden efter en picknick eller vid rastplatser i närheten. Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst.
I Sverige får man enligt vattenskoterförordningen endast köra vattenskoter i allmänna farleder samt inom områden där länsstyrelsen har beslutat om undantag från det generella förbudet. I vår kommun gäller undantaget i ett avgränsat område vid Borrby strandbad.
För dig som vill låna en eller flera flytvästar, har hamnkontoret utlåning i småbåtshamnen i Simrishamn (trollingboden). Där finns flytvästar till både barn och vuxna.
Öppet under sommaren: måndag–fredag kl. 8–16,
telefon 0414-81 90 00.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Tisdagshäng
5 novemberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Bebisbibbla
5 novemberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Författarsamtal med Andrzej Tischý
5 novemberSimrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2 -
Språkkafé varje onsdag
6 novemberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Möt våra omsorgshandläggare varannan onsdag
6 novemberBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn