Program på Österlens museum

Inför julen 2024

Österlens museum  i vinterskrud sett från gården.

Sagor och traditioner kring jul

Lördag 14/12 2024 kl. 13-14.30

Österlens museum

Julen är en tid för fest och lekar men också en tid då magiska krafter och väsen är i farten. Maria Heijbel och Veronica Jeppsson delar med sig av berättelser, folktro och forna tiders jultraditioner. För vuxna och barn över 7 år. Pris: vuxen 150 kr, barn upp till 12 år 75 kr inklusive adventsfika. Klicka här för Anmälan och förköp Länk till annan webbplats..

 

Släktforskningens dag

Lördag 18/1 kl. 10–14

Museimagasinet Garvaren

Sök dina rötter med hjälp av Österlens släkt- och folklivsforskarförening. Medlemmar ur föreningen finns på plats under dagen för att hjälpa till med att komma i gång eller att komma vidare med din släktforskning. Dagen bjuder också på information om släktforskning på biblioteket, ett föredrag och en visning av magasinet. I samarbete med Österlens släkt- och folklivsforskarförening.


Hållpunkter
Kl.10.30: Hur släktforskar man på biblioteket? Information av Katrin Ryrfeldt, bibliotekschef.
Kl. 11: Historiska flygfoton. Föredrag av Magnus Lindskog, från släktforskarföreningen.
Kl.12.30: Visning av museimagasinet Garvaren.

Begränsat antal platser till föredrag och visning. Anmäl dig till föredrag och visning här. Länk till annan webbplats.

 

Föredrag om filmlandskap i Skåne, del 1

Lördag 25/1 kl. 13

Österlens museum

Det skånska landskapet har genom åren lockat till sig ovanligt många egensinniga filmare, bland andra Jan Troell, Ingmar Bergman, Hasse & Tage, Bo Widerberg och Richard Hobert. Författaren och journalisten Caroline Alesmark är aktuell med boken ”Filmlandskap i Skåne” om det skånska filmlandskapet där 50 filmer och platserna för inspelningarna har valts ut och presenteras. I föredraget fokuserar hon på den tidiga filmhistorien fram till 1970-talet. Ett andra föredrag äger rum på Simrishamns bibliotek, lördag 24 maj.

Pris 150kr. Anmälan och biljettköp. Länk till annan webbplats.

 

Resan till mitt nya jag

Lördag 8/2 kl. 13

Österlens museum

Julia Håkansson tar upp tunga ämnen som prostitution, sugardejting,
missbruk och självskadebeteenden i olika former. Föredraget utgår från Julias egna erfarenheter från att hon var 15 år fram till för cirka 1,5 år sedan. Hon berättar också om sina erfarenheter av vården, polis och larmpersonal. Många unga lever idag med psykisk ohälsa vilket ökar risken att utsättas för brott.
Pris:150 kr
Anmälan och förköp. Länk till annan webbplats.

 

Sportlov: Sy i skinn

Onsdag 19/2 kl. 12–14

Österlens museum

Prova på att sy i skinn. Vi tillverkar enkla och användbara föremål. För barn från 7 år och uppåt. Fri entré. Begränsat antal platser. Länk till anmälan kommer snart.


Sportlov: Arkeologen berättar

Torsdag 20/2 kl. 12–13.30

Museimagasinet Garvaren

Vi välkomnar barn och familjer att under sportlovet besöka vårt museimagasin Garvaren där vi tittar närmare på arkeologiska fynd från Österlen. Från 8 år.

Fri entré. Begränsat antal platser. Länk till anmälan kommer snart.

 

Sportlov: Se upp! Arkitekturvandring för barnfamiljer

Fredag 21/2 kl. 14–14.45

Österlens museum

Följ med på en upptäcktsvandring i Simrishamn. Tillsammans med museipedagog Veronica Jeppsson lyfter vi blicken mot stadens olika hus. Efter vandringen blir
det skapande verkstad på museet tillsammans
med Matilda Pyk.

Fri entré. Länk till anmälan kommer snart.

 

Invigning av kommunens nyinköpta konst

Onsdag 26/2 kl. 12

Österlens museum

Varje år köper Simrishamns kommun in ny konst till kommunens samling. I utställningen visas konst som köptes in under 2024. Utställningen pågår till 29 mars.

 

Promenadkonsert med kulturksolan

Onsdag 5/3 kl. 18.30

Österlens museum

Kulturskolans elever genomför en promenadkonsert. Upplev museet på ett helt nytt sätt. Mer information kommer.

 

Fastlagsbulleföredrag: Stenbergska tomtens arkeologi – från stenålder till stad

Lördag 8/3 kl. 13–14.30

Österlens museum

Kristian Brink, arkeolog vid Sydsvensk arkeologi, var en av dem som deltog i den arkeologiska undersökningen efter branden 2016 på Stenbergska tomten i centrala Simrishamn. I sitt föredrag tar han oss igenom platsens flertusenåriga historia – från stenålder till stad.

I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Pris 150 kr, medlem 100 kr. Anmälan och förköp. Länk till annan webbplats.

 

Fastlagsbulleföredrag: Alar, ålar och annat på al-.
Albo härad som ortnamnsgåta

Lördag 15/3 kl. 13–14.30

Österlens museum

Åtminstone sedan 1500-talet har människor uttryckt mer eller mindre lärda spekulationer om vad det gåtfulla namnet Albo betyder. I föredraget talar Ola Svensson
om hur man har gissat sig fram genom tiderna, varför frågan överhuvudtaget har varit intressant och hur man har grundat sina antaganden. Senare års forskning inom arkeologi och ortnamn har öppnat dörren till ännu ett
lager av förståelse och en ny tolkning. Spåren leder långt ner i förhistorisk tid och kan följas i riktning mot Stenshuvud.

Ola Svensson är ortnamnsforskare och arkeolog. Han är verksam vid Lantmäteriets ortnamnsfunktion och var tidigare under många år knuten till Dialekt- och
ortnamnsarkivet i Lund.

I samarbete med Föreningen för fornminnes- och
hembygdsvård i sydöstra Skåne och föreningen
Stensho – fornborgens vänner. Pris 150 kr, medlem 100 kr. Anmälan och förköp. Länk till annan webbplats.

 

Fastlagsbulleföredrag: I romarrikets skugga –
Norden under första årtusendet

Lördag 22/3 kl. 13–14.30

Österlens museum

Det romerska riket hade en enorm utbredning. Men så långt som till Norden nådde aldrig romarnas expansion. Trots det påverkades den nordiska samhället på en mängd
olika nivåer av den romerska kulturen.

Föredragshållaren Kent Andersson är doktor och docent i arkeologi och en flitig författare och föreläsare inom sitt ämne.

I samarbete med Föreningen för fornminnes-
och hembygdsvård i sydöstra Skåne och föreningen Stensho – fornborgens vänner. Pris 150 kr, medlem 100kr. Anmälan och förköp.

 

Fastlagsbulleföredrag: Mysterier och symboler
i folkvandringstidens bildvärld

Lördag 29/3 kl. 13–14.30

Österlens museum

Folkvandringstiden inföll under järnåldern, från cirka 400 till 550 efter vår tideräknings början. Fynd från den här
perioden av forntiden är sällsynta på Österlen men i museets samlingar finns en guldbrakteat (ett forntida mynt), dekorerad med bilder och symboler.

Johan Adetorp, doktor i religionshistoria vid Linnéuniversitetet, tar oss med in i folkvandringstidens
religiösa föreställningar och tankevärld.

I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Pris 150 kr, medlem 100 kr. Länk till anmälan kommer snart.

 

Peders Antikrally

Lördag 12/4 kl. 13–15

Österlens museum

Undrar du om mammas tavla verkligen är en äkta Carl Larsson? Är farbror Göstas grogglas något att spara? Hur står det till med mitt fina gamla skånska änglaskåp? Ta med något hemifrån: en tavla, ett smycke, en klocka, en vas, eller vad du vill. Peder Lamm, antikvärderare känd från ett flertal tv-program berättar om ålder, stil, material, konstnär, värde och mycket mer. En eftermiddag full av skratt och spännande fakta. Obs! Endast ett föremål/person.

Pris 150 kr. Länk till anmälan och biljettköp kommer snart.

 

Påsklov: Tova ett påskägg

Onsdag 16/4 kl. 12–14

Österlens museum

Vi tovar egna påskägg av ull i olika färger tillsammans med museipedagog Veronica Jeppsson. För barn från 6 år och uppåt. Drop-in.

 

Påsklov: Påskpyssla och kärna smör

Torsdag 17/4 kl. 12–14

Österlens museum

Vi påskpysslar, provar på att kärna smör får höra mer om folktro inför påsk under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. För barn från 6 år och uppåt. Drop-in.

 

Invigning av utställningen ”Duktig flicka”

Torsdag 17/4 kl. 13

Österlens museum

En textilutställning av Danette Quartey till hyllning av hennes mamma Inger Gegerfelt - en duktig flicka som utvecklade och utövade sitt kreativa liv snarare till trots än tack vare det liv hon levde. Utställningen betraktar skapandet på undantag, där det ”riktiga” livet kommer först, där utrymmet för den kreativa handlingen ofta begränsas av vardagens sysslor och åtaganden. Konstnären Danette Quartey utforskar med sina verk funderingar kring mod, stöd och förutsättningar. Fri entré. Utställningen pågår till och med 31 maj.

 

Trädvandring i Simrishamn

Lördag 17/5 kl. 14–15

Österlens museum

Följ med på en vandring i det gröna Simrishamn. På sin skånska resa uppmärksammade Carl von Linné det gynnsamma klimatet för valnötsträd, mullbärsträd och
ädelkastanjer i den lilla staden på Österlen. Vad hittar vi för träd idag?

Museipedagog Veronica Jeppsson visar och berättar. Alla är välkomna, stora som små. Pris 150kr (vuxen). Länk till anmälan och biljettköp kommer snart.


Filmlandskap i Skåne, del 2 – föredrag och busstur

Lördag 24/5 kl. 11– 15.30

Simrishamns bibliotek

Det skånska landskapet har genom åren lockat till sig ovanligt många egensinniga filmare, bland andra Jan Troell, Ingmar Bergman, Hasse & Tage, Bo Widerberg och Richard Hobert.

Författaren och journalisten Caroline Alesmark är aktuell med boken ”Filmlandskap i Skåne” om det skånska filmlandskapet där 50 konstnärskap när det bara får utvecklas vid filmer och platserna för inspelningarna har valts ut och presenteras. I sin föredragsserie
berättar hon om några av platserna och arbetet med boken.

Föredraget på bilblioteket börjar klockan 11 och fokuserar på filmhistorien efter 1980. Fri entré. Begränsat antal platser. Länkt till anmälan kommer snart.

Bussresan startar direkt efter föredraget ca 12.30. Bussen väntar utanför biblioteket. Färden tar oss till flera av inspelningsplatserna på Österlen. Medtag egen kaffekorg. Bussturen arrangeras i samarbete mellan Österlens museum och Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Pris 350 kr, medlem 250 kr. Begränsat antal platser. Länk till anmälan kommer snart.

 

Kulturarvsvandring

Fredag 6/6

Information om plats och tid kommer.

 

Julmarknad

Söndag 30 november 2025

Traditionell julmarknad med lokalt hantverk i museiträdgården. Musik, elduppvisning och aktiviteter för alla barn utlovas. Vi bjuder på varm glögg.

Vill du medverka som utställare? Kontakta oss på osterlens.museum@simrishamn.se

Kontakt och öppettider Österlens museum
Österlens museum på Storgatan 24

Öppettider
Onsdag till fredag kl. 12-17
Lördag kl. 11-15