Program på Österlens museum
Sommar 2025
Stadsvandring i Simrishamn
Tisdagar kl. 11.30-12.30 (24/6,8/7,15/7,22/7,5/8,12/8,19/8,26/8)
Upptäck det kulturhistoriska Simrishamn med dess torg, gator, hus, växtlighet och små strädden. Vår guide tar dig med på en vandring genom både det gamla och nya Simrishamn som passar för alla åldrar. Pris: 150 kr. Barn upp till 18 år gratis. Start vid Österlens museum.
24 juni - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
8 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
15 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
22 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
5 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
12 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
19 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
26 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hällristningar berättar
Onsdagar kl. 16-17 (25/6/,2/7,9/7,16/7,23/7,30/7,6/8,13/8)
På Yxornas häll i Simrislund vid Östersjöns strand, med utsikt mot Bornholm, finns hemliga tecken och bilder från bronsåldern. Vad berättar de för oss? En arkeolog från Österlens museum tar dig med mer än 3 000 år tillbaka i tiden i en visning som passar alla åldrar. Arkeologen har också med sig fornföremål att titta närmare på. Pris: vuxen 150 kr, barn upp till 18 år fri entré.
25 juni - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
9 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
16 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
23 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
30 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
6 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
13 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Berättarfest på Österlen
Lördag 28/6 kl. 14 – 17.30
Föreningen Österlen Berättar bjuder in den årliga berättarfesten på Österlens museum. Det blir en eftermiddag fylld med mustiga och spännande berättelser. Temat i år är blomsterprakt med full tolkningsfrihet. Föreningens medlemmar, med bland andra Lena Alebo, delar med sig av minnen och skrönor. I år hoppas vi också få med någon av deltagarna från årets berättarprojekt för äldre. Under programmet finns även utrymme för vår publik att dela med sig av sina berättelser. Konferencier är berättarföreningens ordföranden Cecilia Granquist Dahmén. Inträde: 75 kr. inklusive en liten förfriskning. Blir du medlem i Österlen Berättar för 100 kr så bjuder föreningen på inträdet. Betalas på plats. Ingen föranmälan.
Invigning av utställningen Objects - Of the Mind
Lördag 28/6 kl. 13
SARA Academy gästar Österlens museum för tredje sommaren i rad. I år består utställningen dels av stilleben, dels av fria kreativa verk gjorda i allt från etsning till olja. Utställande konstnärer är SARA studenter och alumni. Ett spännande inslag i utställningen är att studenterna i vissa verk arbetat med lånade objekt från Österlens museums samlingar. De mer kreativa verken är skapade från fantasin och bortom det mer strikta avbildandet av verkligheten. Utställningen pågår till 24/8.
Vikingaliv i Simrishamn
Fredagar kl. 13-14, (4/7,11/7,18/7,1/8,8/8)
Följ med på en guidning genom Simrishamn tusen år bakåt i tiden och lär dig mer om fyndplatser i staden, vikingatida mode och långväga seglatser. Vi startar år 1123, när norske kungen Sigurd Jorsalafar landsteg vid Svimraros och söker oss bakåt i tiden. Guide är Egil Josefson, museichef och arkeolog. För alla åldrar. Pris: vuxen 150 kr, barn upp till 18 år gratis. Start museiträdgården, Österlens museum.
4 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
11 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
18 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
1 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
8 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vikingatid i museiträdgården
Fredagar kl. 14-16
4/7, 11/7, 18/7, 1/8, 8/8 och 15/8
Hur levde en viking? Vi provar att göra upp eld med olika metoder och prövar på olika vikingatida hantverk i museets trädgård. Om vädret är för dåligt håller vi till inomhus. Vi leker även vikingatida lekar tillsammans. Barnaktivitet. Fri entré, ingen föranmälan.
Kvällsvandring i Sillastan
Torsdag 10/7 kl. 19
Start vid Hamnkiosken i Simrishamn
Följ till de gamla fiskekvarteren med sina små hus och kullerstensgator. En stadsdel full av historia och berättelser om en svunnen tid. Sillfiskets och Simrishamns historia är tätt sammanflätade och staden uppstod tack vare ”havets silver”. Veronica Jeppsson, ättling till en äkta blekingefiskare, guidar er på vandringen som avslutas med sjömansvisor i hamnen framförda av simrishamnsbon Peter Hägg. Pris: 150 kr. Barn upp till 18 år gratis.
10 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skrönor, sant och sånt
Lördag 12/7 kl. 13-14
Välkommen till ett fartfyllt program med berättelser där forntida sägner möter dagsaktuella händelser. Av och med Ingrid Järnefelt, deckarförfattare och berättare och Cecilia Granquist Dahmén, skådespelare och berättare. För alla åldrar. Pris: 150 kr. I museiträdgården. Barn upp till 18 år gratis.
12 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Björkegrenska gården på fru Sigrids tid
Lördag 19/7 och 2/8 kl. 13-14
Dramatiserad visning. Följ med Fru Sigrid Björkegren till hennes Simrishamn och det sena 1800-talet. Besök Björkegrenska gården med sädesmagasinet Hafreborg, torkrian och det tidstypiska rederikontoret. Därefter visar Fru Sigrid några av sina viktigaste platser i Simrishamn. För alla åldrar. Pris: vuxen 150 kr, barn upp till 18 år gratis. Start vid Österlens museum.
19 juli -länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dikter i trädgården: Brooklyn - Österlen
Torsdag 24/7 kl. 13 och 15
Författaren Marianne E Gunve tar oss med på en resa från Brooklyn till Österlen. Allt började i Brooklyn och Österlen inspirerade henne sedan att skriva dikter med inspiration härifrån, som utmynnade i diktsamlingen "Brooklyn - Österlen". Fri entré.
Meditation i museiträdgården
Måndag 28/7, 4/8 och 11/8 kl. 11-12.30
Välkommen till museets trädgård för en guidad meditation och ett möte med vår kulturhistoria. Tillsammans med antikvarien och mindfulnessläraren Åse Bjerstaf introduceras du till meditation och medveten närvaro, samt får veta mer om något ur museets rika samlingar. Inga förkunskaper behövs. Ta med egen yogamatta. För vuxna. Pris: 150 kr.
28 juli - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
4 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
11 augusti - länk för anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arkeologidagen på Stenshuvud – ett forntidsäventyr för alla åldrar
Söndag 31/8 kl. 13-16
Naturum, Stenshuvuds nationalpark
Österlens museum bjuder in till en familjedag för stora och små i Stenshuvuds nationalpark på temat forntiden. Det blir ett späckat program där vi tillsammans utforskar spåren efter våra förfäder. Ett samarrangemang med Naturum och föreningen Stensho – fornborgens vänner. Kläder efter väder och medtag gärna fikakorg (och en kompass om du har!). Ingen anmälan. Fri entré. Välkomna!
Hållpunkter:
Kl 13. Forntidsorientering i nationalparken. Arkeologerna behöver hjälp att hitta alla spår efter våra förfäder. Ge dig ut och leta ut forntidsplatser i parken – vi gör en gemensam jättekarta och prickar in det vi hittar.
Kl 14. Promenadteater upp till borgen. Följ med på ”Overall theatre” med Lena Alebo och Boel Marie Larsson upp till fornborgen på bergets topp. Många tänkvärda stopp längs vägen utlovas.
Kl 15. Fyndfrossa på ängen. Miniutställning med flintyxor, pilspetar och andra fynd som arkeologerna gjort i nationalparken genom åren. Har du någon gång hittat något fornfynd i eller i närheten av nationalparken? Ta gärna med dem för utlåtande och tidsbestämning av arkeologer från museet.
KL 15.45. Gemensam avslutningsfika.
Höst 2025
Håll utkik på sidan. Inom kort släpper vi höstens program med utställningar, beredskapsdag, bussresa, äppelkakeföredrag och mycket mer
Vinter 2025
Julmarknad
Söndag 30 november 2025
Traditionell julmarknad med lokalt hantverk i museiträdgården. Musik, elduppvisning och aktiviteter för alla barn utlovas. Vi bjuder på varm glögg. Vill du medverka som utställare? Kontakta oss på osterlens.museum@simrishamn.se
Öppettider
Onsdag till fredag kl. 12-17
Lördag kl. 11-15
Stängt:
Midsommarafton 20/6
Midsommardagen 21/6
Storgatan 24
272 31 Simrishamn