Program på Österlens museum

Vår 2025

Österlens museums chef Egil Josefson med fastlagsbulle på Österlens museum.

Fastlagsbulleföredrag: I Romarrikets skugga – Norden under första årtusendet
Lördag 22/3 kl. 13–14.30
Österlens museum
Det romerska riket hade en enorm utbredning. Men så långt som till Norden nådde aldrig romarnas expansion. Trots det påverkades den nordiska samhället på en mängd olika nivåer av den romerska kulturen. Föredragshållaren Kent Andersson är doktor och docent i arkeologi och en flitig författare och föreläsare inom sitt ämne. Efter föredraget serveras kaffe och fastlagsbulle till alla som köpt biljett senast tisdag 18/3. I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne och föreningen Stensho – Fornborgens vänner. Pris 150 kr, medlem 100kr. Anmälan och förköp.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fastlagsbulleföredrag: Mysterier och symboler i folkvandringstidens bildvärld
Lördag 29/3 kl. 13–14.30
Österlens museum
Folkvandringstiden inföll under järnåldern, från cirka 400 till 550 efter vår tideräknings början. Fynd från den här perioden av forntiden är sällsynta på Österlen men i museets samlingar finns en guldbrakteat (ett forntida mynt), dekorerad med bilder och symboler. Johan Adetorp, doktor i religionshistoria vid Linnéuniversitetet, tar oss med in i folkvandringstidens religiösa föreställningar och tankevärld. Efter föredraget serveras kaffe och fastlagsbulle till alla som köpt biljett senast tisdag 25/3. I samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Pris 150 kr, medlem 100 kr. Anmälan och förköp.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Peders Antikrally
Lördag 12/4 kl. 13–15
Österlens museum
Undrar du om mammas tavla verkligen är en äkta Carl Larsson? Är farbror Göstas grogglas något att spara? Hur står det till med mitt fina gamla skånska änglaskåp? Ta med något hemifrån: en tavla, ett smycke, en klocka, en vas, eller vad du vill. Peder Lamm, antikvärderare känd från ett flertal tv-program berättar om ålder, stil, material, konstnär, värde och mycket mer. En eftermiddag full av skratt och spännande fakta. Obs! Endast ett föremål/person.
Pris 150 kr. Anmälan och förköp.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Påsklov: Tova ett påskägg
Onsdag 16/4 kl. 12–14
Österlens museum
Vi tovar egna påskägg av ull i olika färger tillsammans med museipedagog Veronica Jeppsson. För barn från 6 år och uppåt. Drop-in.

Påsklov: Påskpyssla och kärna smör
Torsdag 17/4 kl. 12–14
Österlens museum
Vi påskpysslar, provar på att kärna smör får höra mer om folktro inför påsk under ledning av museipedagog Veronica Jeppsson. För barn från 6 år och uppåt. Drop-in.

Invigning av utställningen ”Duktig flicka”
Torsdag 17/4 kl. 13
Österlens museum
En textilutställning av Danette Quartey till hyllning av hennes mamma Inger Gegerfelt - en duktig flicka som utvecklade och utövade sitt kreativa liv snarare till trots än tack vare det liv hon levde. Utställningen betraktar skapandet på undantag, där det ”riktiga” livet kommer först, där utrymmet för den kreativa handlingen ofta begränsas av vardagens sysslor och åtaganden. Konstnären Danette Quartey utforskar med sina verk funderingar kring mod, stöd och förutsättningar. Fri entré. Utställningen pågår till och med 31 maj.

Föredrag: Kalla kriget på Sandhammaren

Lördag 26/4 kl. 13

Österlens museum

Fleming Eklund växte upp på Brantevik. Eftersom han lätt blir sjösjuk kunde han inte bli fiskare, som många andra brantevikare, istället fick han bli ingenjör och tekniker på radarstationen vid Sandhammaren. Under efterkrigstiden och Kalla kriget hände det mycket på Sandhammaren, Brantevik och Kåseberga som Fleming Eklund både upplevt och fotodokumenterat. Under föredraget visar han bilder och berättar om efterkrigstidens Österlen. Pris: 40 kr inklusive kaffe. Anmälan och förköp. Länk till annan webplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trädvandring i Simrishamn
Lördag 17/5 kl. 14–15
Österlens museum
Följ med på en vandring i det gröna Simrishamn. På sin skånska resa uppmärksammade Carl von Linné det gynnsamma klimatet för valnötsträd, mullbärsträd ochädelkastanjer i den lilla staden på Österlen. Vad hittar vi för träd idag? Museipedagog Veronica Jeppsson visar och berättar. Pris 150kr (vuxen), gratis under 18 år. Anmälan och förköp - länk till annan webplats. Länk till annan webbplats.


Filmlandskap i Skåne, del 2 – föredrag och busstur
Lördag 24/5 kl. 11– 15.30
Simrishamns bibliotek
Det skånska landskapet har genom åren lockat till sig ovanligt många egensinniga filmare, bland andra Jan Troell, Ingmar Bergman, Hasse & Tage, Bo Widerberg och Richard Hobert. Författaren och journalisten Caroline Alesmark är aktuell med boken ”Filmlandskap i Skåne” om det skånska filmlandskapet där 50 konstnärskap när det bara får utvecklas vid filmer och platserna för inspelningarna har valts ut och presenteras. I sin föredragsserie berättar hon om några av platserna och arbetet med boken. Föredraget på bilblioteket börjar klockan 11 och fokuserar på filmhistorien efter 1980. Fri entré. Begränsat antal platser. Länkt till anmälan kommer snart. Bussresan startar direkt efter föredraget ca 12.30. Bussen väntar utanför biblioteket. Färden tar oss till flera av inspelningsplatserna på Österlen. Medtag egen kaffekorg. Bussturen arrangeras i samarbete mellan Österlens museum och Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Pris 350 kr, medlem 250 kr. Begränsat antal platser. Länk till anmälan kommer snart.

Kulturarvsvandring
Fredag 6/6 kl. 13-16

Start vid Vitaby idrottsplats

Österlens museums traditionsenliga kulturarvsvandring på nationaldagen går i år till vattenkvarnen Krubbemölla, som ligger strax utanför Vitaby. Samling kl. 13 vid idrottsplatsen i Vitaby, där det också finns parkeringsmöjligheter. Därifrån vandrar vi längs Möllestigen ner till den magiska Ekbacken vid Krubbemölla. Fyndiga tipsfrågor för både unga och vuxna finns att ta med på vandringen, för dem som vill. Guidning i Ekbacken kl. 13.30. Här får vi höra mer om ekarna, hus och kvarn, den försvunna parken, fornfynd och lämningar i omgivningarna. Aktiviteter för barn – bland annat pinnbröd över öppen eld. Ta med egen fika, flera picknick-platser finns. Ingen föranmälan. Frivillig entré.

Österlens museum i samarbete med Albo härads hembygdsförening/ Krubbemöllaringen.

Julmarknad
Söndag 30 november 2025
Traditionell julmarknad med lokalt hantverk i museiträdgården. Musik, elduppvisning och aktiviteter för alla barn utlovas. Vi bjuder på varm glögg. Vill du medverka som utställare? Kontakta oss på osterlens.museum@simrishamn.se

Kontakt och öppettider Österlens museum
Österlens museum på Storgatan 24

Öppettider
Onsdag till fredag kl. 12-17
Lördag kl. 11-15
Stängt röda dagar