Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar: kök och servering samt bageri och konditori
Gillar du när det är högt tempo och många bollar i luften? Är du social och serviceinriktad samt tycker det är roligt att möta många människor? På restaurang och livsmedelsprogrammet får du en utbildning som kombinerar ditt intresse för matlagning och bakning med såväl praktiska som teoretiska studier.
De praktiska studierna utgörs av arbetsplatsförlagt lärande och du som student har möjlighet att själv påverka ditt val av inriktning och praktikplatser. Österlen erbjuder stor variation av restauranger och bagerier och möjligheter som du som student kan ta del av. Utbildningen innehåller dessutom massor av roliga utflykter och tävlingar tillsammans med klassen. Det är full fart och händer saker hela tiden - precis som i de flesta kök under lunchrusningen.
När eller fjärran
Du har stor möjlighet att påverka var du ska göra din APL det finns mängder med välrenommerade restauranger och bagerier på Österlen, men du kan även göra din APL på större orter längre bort och en möjlighet att göra praktik två veckor utomlands.
Roliga tävlingar
Vi är med och bedömer i roliga tävlingar som till exempel Kockduellen och Dessertmästarna. Där kan du och dina klasskompisar träffa elever från regionens högstadieskolor. Det brukar vara en av terminens höjdpunkter.
Utflykter och äventyr
Vi gör kontinuerligt utflykter inom programmet, vilket kan innebära allt från äppelplockning till smakupplevelser på Malmö Saluhall.
Tre år med Restaurang och livsmedels-programmet
- Lär dig grundläggande branschkunskaper och att göra enklare rätter och desserter i ett professionellt kök.
- Välj inriktning. Träna på att laga mat från olika länder och kulturer, samt arbeta med specifika råvaror och smakkombinationer.
- Du lär dig varmkök, menyskrivning och kostnadsberäkning. Driv ett eget UF företag inom branschen.
Poängplan
Engelska 5 | 100 |
Engelska 6 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 | 100 |
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 | 100 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
Bageri 1 | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Specialkoster | 100 |
Entreprenörskap | 100 |
Bageri 1 | 100 |
Choklad och konfektyr | 100 |
Konditori 1 | 100 |
Bageri 2 | 200 |
Bageri 3 | 100 |
Bageri 4 | 100 |
Konditori 2 | 200 |
Konditori 3 | 100 |
Konditori 4 | 100 |
Entreprenörskap | 100 |
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |