4 november 2024

Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning: status 241104

Den 26 augusti fattade kommunfullmäktige beslut i ärendet ”Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning” enligt följande:

Gryning över Tullhusstranden och fyrbåken i hamnen i Simrishamn.
  • Avveckla grundskolan i Kivik och utveckla grundskolan i Sankt Olof med start läsåret 2025/26. Barn- och utbildningsnämnden ges i uppdrag att ombesörja erforderliga förberedelser och genomförande av överföringen.
  • Uppdra åt samhällsplaneringsnämnden och barn- och utbildningsnämnden att etablera paviljonglösning i Sankt Olof till hösten 2025 för att tillgodose behovet av skollokaler.
  • Uppdra åt barn- och utbildningsnämnden att flytta förskolan i Kivik till Äppellunden från och med hösten 2025.
  • Uppdra åt samhällsplaneringsnämnden och barn- och utbildningsnämnden att starta upp planering för ombyggnation av grundskolan i Sankt Olof med tre (3) klassrum och tillhörande biytor. Ombyggnationen ska inrymmas i ordinarie investeringsram för perioden 2025–2029.
  • Uppdra åt barn- och utbildningsnämnden att inleda dialog med förskolorna i Hammenhög för att etablera en (1) förskola.
  • Upphäva kommunstyrelsens beslut 2023-03-15, § 66, avseende nytt utredningsuppdrag kopplat till nybyggnation av förskola i Simrislund.
  • Uppdra åt barn- och utbildningsnämnden och samhällsplaneringsnämnden att planera för och uppföra ny förskola i Simrislund inom den av fullmäktige beslutade ramen om 38 mkr.
  • Uppdra åt socialnämnden att genomföra planering och avveckling av verksamheterna vid Toftakärr samt genomföra uppsägning av lokaler efter det att ett kommunfullmäktigebeslut vunnit laga kraft samt motsvarande åtgärder vid Bokebacken under 2025 med uppsägning 2025-12-31.
  • Ställa sig bakom den av kommunstyrelsen beslutade inriktningen för Toftakärr och Bokebacken som framfördes vid Simrishamnsbostäders ägarstämma. Ägaren föreslår bolaget att ta fram en planering för hantering av fastigheterna, i första hand för bostäder eller annan användning och i andra hand försäljning.

Uppdatering 241104: Kallelsen till kommunstyrelsens sammanträde den 13 november har nu skickats ut. I den återfinns ärendet ”Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning”.

I tjänsteskrivelsen till ärendet står det bland annat:

Kommunfullmäktige tog 2024-08-26, § 91, beslut i ärendet ”Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning”. Beslutet laglighetsprövades och dom från förvaltningsrätten avkunnades 2024-10-29.

Förvaltningsrätten ska pröva överklagandena i den ordning som anges i 13 kap. kommunallagen. Detta innebär dels att endast det överklagade beslutets laglighet och inte dess lämplighet prövas, dels att prövningen endast omfattar om beslutet ska upphävas eller inte.

Kommunallagen uppställer inte något krav på beredningens kvalitet. Kommunfullmäktige tar själv ställning till om beredningen i ett visst ärende har gett ett tillräckligt underlag för att beslut ska kunna fattas. Det ankommer inte på förvaltningsrätten att pröva lämpligheten i en sådan bedömning. Det domstolen kan pröva är beredningens omfattning och identitet, det vill säga. om ett ärende har beretts av rätt organ och fullmäktiges beslut ryms inom den ram som är beredd.

Med utgångspunkt i det som Simrishamns kommun har framfört i målet kan förvaltningsrätten alltså inte se att det finns sakliga skäl för att kommunens barn- och utbildningsnämnd respektive socialnämnd att i det här fallet inte delta i ärendets beredning. Det ovan sagda leder förvaltningsrätten till slutsatsen att utredningen i målet ger tillräckligt stöd för att ärendets beredning i detta fall inte har skett enligt kommunallagens krav eftersom ärendet har beretts enbart av styrelsen och inte av berörda facknämnder. Bedömningen är därför att fullmäktiges beslut har därmed inte kommit till på lagligt sätt.

Enligt förvaltningsrätten har inte någon klagande visat att kommunfullmäktiges beslut ska upphävas med tillämpning av 13 kap. 8 § kommunallagen på någon annan, ytterligare, grund än den som redogjorts för ovan.

Tjänsteskrivelsen avslutas med förslag till beslut vid kommunstyrelsesammanträdet, vilket handlar om att det är beredningsprocessen som fått kritik och därför ska göras om och ge berörda nämnder tillfälle att yttra sig:

Kommunstyrelsen avser med detta ärende översända förslagen för yttrande till berörda facknämnder, i första hand barn- och utbildningsförvaltningen och socialnämnden. Kultur- och fritidsnämnden kan välja att yttra sig över ärendet då det delvis också berör frågan om föreningslokal. Dock bör man i detta ärende beakta att kultur- och fritidsnämnden inte har hanterat föreningslokalen i Piratenskolan tidigare, utan lokalen uthyres i dagsläget genom barn- och utbildningsnämnden. Kommuner har inte heller någon skyldighet att hyra ut eller på annat sätt upplåta sina lokaler, utan får själva bestämma i vilken utsträckning och för vilka ändamål det ska ske.

Uppdatering 241028: Sedan förra uppdateringen kan följande nämnas:

- Barn- och utbildningsförvaltningen: Skolval i norra skolområdet, vårdnadshavarna fått fråga om val av skola för HT25. Svar senast 30 oktober. Hittills 20 barn anmälda, 16 av dessa till Sankt Olof. De som vill har sina barn i Sankt Olofs skola har uttryckt önskemål om att även få plats i förskolan där för småsyskon.

Socialförvaltningen: Löpande information till medarbetarna på de aktuella boendena, bland annat informationsmail från enhetschef till medarbetarna varje vecka fram till dess att boendet är stängt. Redan nu har medarbetarna fått fråga om var man vill jobba framöver. Önskemål och kompetens kommer att vara avgörande. Diskussion med Simrishamnsbostäder om uppfräschning och viss ombyggnad av Pilegården och Skönadal.

- Toftakärr i Borrby: inflyttningsstopp. Elva bor idag på det särskilda boendet, en person på det tillfälliga kortidsboendet (står på vänt på flytt).

- Bokebacken i Sankt Olof: inflyttningsstopp. En ledig lägenhet.

- Samhällsbyggnadsförvaltningen utreder två alternativ för placering av skolpaviljonger i Sankt Olof: på skolgården (där man har isbana på vintern) eller vid medborgarhuset. Det som avgör är framför allt behovet av antal paviljonger, om det räcker med två klassrum eller om det behövs tre. Bygglov krävs så man vet ännu inte om någon av platserna fungerar för ändamålet. Beträffande förskolan i Kivik, så behövs bygglov sökas för ändrad användning. Utegården, som spelar stor roll eftersom den kommer vara dimensionerande, ritas upp just nu inför bygglovsansökan. Invändiga arbeten och åtgärder kopplade till sättningsskada har påbörjats, kräver inget bygglov.

Uppdatering 241008: Sedan förra uppdateringen kan följande nämnas:

- Aktuell siffra för antalet överklaganden är 413 st. Förslag till yttrande som svar på överklagandena behandlas av kommunstyrelsen den 16 oktober.

- Förvaltningsrätten har avslagit begäran om inhibition tills rätten fattat ett avgörande.

- Barn- och utbildningsförvaltningen har haft facklig samverkan den 7 oktober för att bland annat presentera hur långt man kommit i processen.

- Förvaltningen har också möte med föräldrar och föräldraföreningarna i Kivik och i Sankt Olof den 9 oktober. Man har också möte med den kommunala förskolan i Hammenhög den 14 oktober.

- Socialförvaltningen har löpande dialog med berörda medarbetare. Man har också haft enskilda möten eller telefonsamtal med anhöriga till boende på de berörda särskilda boendena.

- Samhällsbyggnadsförvaltningen reviderar just nu investeringsbudgeten för 2025, till samhällsplaneringsnämndens sammanträde den 24 oktober.

- Den praktiska planeringen har samhällsbyggnadsförvaltningen delat upp i tre delar, alla i samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen:

1. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har sedan tidigare handlat upp olika så kallade ”konceptskolor”, där kostnaden är fastställd och skolans utformning bygger på erfarenhet och koncept som bevisats fungera. Nu sker diskussion med Skanska om den konceptskola de erbjuder via SKR:s upphandling. Alternativen är någon av de andra upphandlade konceptskolelösningarna eller en helt egen upphandling.

2. Planering av paviljonger i Sankt Olof: tidplan, placering och avrop (avtal finns sedan tidigare med leverantör).

3. Förskolan i Kivik: nytt bygglov på grund av ändrad användning samt att utemiljön behöver mycket åtgärder för att uppfylla kraven som ställs på en förskola.

Uppdatering 240930: Just nu sker en laglighetsprövning av kommunfullmäktiges beslut.

Så här ser status ut i dagsläget för förvaltningarnas arbete i enlighet med de tagna besluten:

Arbete med planering och framtagande av tidplaner för arbete med paviljonglösning och nybyggnation i Sankt Olof pågår. Tidplanen beräknas vara klar under hösten.

Information till och kommunikation med föräldrar och föräldraföreningar i Kivik och Sankt Olof genomförs av barn- och utbildningsförvaltningen.

Planering för ny förskola i Kivik är inledd och anpassning av lokalerna kommer att ske, framför allt är det utemiljön som ska ses över.

Socialförvaltningen har inlett dialog med Simrishamnsbostäder kopplat till Toftakärr i Borrby och Bokebacken i Sankt Olof. Tidplan beräknas vara klar under hösten.

Information sker löpande till chefer och medarbetare i de aktuella förvaltningarna. Det är inte aktuellt med uppsägning av medarbetare i berörda förvaltningar, tidplaner för samtliga förändringar kopplat till medarbetare kommer att komma under hösten.

Underlagen för kommunfullmäktiges beslut finns att läsa här:

Grundskoleöversyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grundskoleöversyn, kompletteringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnkonsekvensanalys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnkonsekvensanalys Sankt Olof Länk till annan webbplats.

Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvalitetsutveckling genom effektiv lokalanvändning, statistikbilaga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Effektivisering skollokaler, kalkyler Länk till annan webbplats.

Utredning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. äldreomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.