8 februari 2025

Förbättrad vård och rehabilitering med en samlad korttidsenhet, nu är hyresavtalet tecknat

Simrishamns kommun satsar på förbättrad vård och rehabilitering genom en ny korttidsenhet på sjukhuset i Simrishamn. Enheten kommer att bestå av 25 platser där personcentrerade och rehabiliterande insatser erbjuds. Växelvårdsplatser - som är en viktig funktion för avlastning - kommer fortsatt att finnas på särskilt boende.

Korttidsenheten är en del av omställningen till god och nära vård och ett viktigt steg inför den nya socialtjänstlagen. God och nära vård är en tecknad överenskommelse mellan staten och SKR, Sveriges kommuner och regioner. Den nya socialtjänstlagen kommer att innebära ett större ansvar för kommunerna att erbjuda förebyggande insatser.

- Det här är ett mycket positivt initiativ för att förbättra vården och rehabiliteringen för våra kommuninvånare, säger Jeanette Lindroth, socialchef i Simrishamns kommun.

Den nya enheten kommer, förutom vad nuvarande korttidsverksamhet erbjuder, även erbjuda omfattande rehabiliteringsinsatser och tillgång till träningsutrymmen. Rehabilitering kan öka förutsättningarna att återfå styrka, balans och rörlighet, vilket minskar risker för fall och skador. Utformningen på enheten ska vara inbjudande, med lugna färger och en trivsam miljö. Enheten ska utformas så att det blir lätt och välkomnande för anhöriga att besöka sina närstående.

- Med fokus på individens behov utformas korttidsenheten för att ge den bästa möjliga vården och rehabiliteringen för att öka självständigheten, säger Charlotte Carlsson, avdelningschef för kommunal primärvård på socialförvaltningen. - Bibehållen självständighet främjar livskvalitén och välbefinnandet, det är viktigt att vi kan bidra till det, säger Samra Hasanovic, avdelningschef för vård och omsorg på socialförvaltningen.

Samlokaliseringen på sjukhuset innebär inte ett delat huvudmannaskap. Fördelarna av närhet till bland annat vårdcentral och specialistvård innebär dock möjliga vinster för medborgaren. Närheten kan underlätta ett snabbare och smidigare vårdförlopp och bättre samverkan mellan olika vårdgivare.

Kostnaden för lokalen med 25 platser uppgår till 2 650 000 kronor per år, vilket motsvarar 106 000 kronor per plats per år. Nuvarande hyreskostnad per år för korttidsenheterna i Sankt Olof (tio platser) och på Skönadal (elva platser) uppgår till 2 548 000 kronor, vilket motsvarar 121 000 kronor per plats per år.

Genom denna förändring kan korttidsenheten på Skönadal omvandlas till särskilt boende, vilket möter en efterfrågan på fler boendeplatser i centrala Simrishamn.

Den nya enheten är ett viktigt steg för att möta behoven hos en åldrande befolkning. Inom kort påbörjas annonsering och rekryteringen av medarbetare. Det intressanta uppdraget med fokus på rehabilitering har redan väckt intresse.