21 mars 2025

Nya gymnasieprogram och en sammanhållen gymnasieskola

Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde togs beslut som syftar till att satsa på Nova gymnasium för framtiden.

- Vi behöver vara modiga och våga bestämma oss för att rusta för en framtida gymnasieskola, säger Jaennine Olesen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, efter tisdagens nämndsammanträde.

En sammanhållen gymnasieskola

I samband med beslut om vilka program som ska erbjudas i omvalsperioden för läsåret 2025/2026 på Nova gymnasium, önskar barn- och utbildningsnämnden även en sammanhållen gymnasieskola när det gäller lokalerna – helt enkelt att samla alla program på ett ställe.

Att erbjuda en sammanhållen gymnasieskola i centralt belägna lokaler i Simrishamn har sedan 2020 varit nämndens uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen.

Det är även ett önskemål från eleverna att inte behöva gå mellan så många byggnader runt om i tätorten, vilket också bekräftades av ungdomsrådets medlemmar som var på besök vid nämndens sammanträde.

- En sammanhållen gymnasieskola – känslan av en enda skola – är viktigt för att göra skolan attraktiv för både elever och medarbetare, säger Anders Wedin, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen. En sammanhållen skola leder till bättre arbetsmiljö för elever och lärare, vilka behöver lägga mindre tid på att förflytta sig mellan utspridda byggnader och lektionssalar. Det ger också en mer effektiv, stimulerande lärmiljö och är också viktig för för identifikationen av Nova gymnasium som en skola.

Lokalbehovet är 2 500 m2 centralt

Behovet är en lokal på cirka 2 500 m2 där undervisningen som idag bedrivs på Storgatan 25 och Valfisken ryms. På sikt handlar det även om att införliva dagens lokaler på Marint centrum.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade att översända gymnasieskolans lokalbehov till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Sökbara program inför läsåret 2025/2026

För utbildningar som påbörjas efter den 30 juni i år ska kommuner enligt skollagen ta hänsyn till dels ungdomarnas efterfrågan, dels arbetsmarknadens behov.

Kravet att ta hänsyn till arbetsmarknadens behov gäller endast nationella program och vissa introduktionsprogram. Kommuner kan erbjuda utbildning anordnad av sig själva eller genom samverkansavtal med andra kommuner eller regioner.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade att följande program ska vara sökbara i omvalsperioden:

  • Ekonomiprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Barn- och fritidsprogrammet

Under förutsättning att det är minst åtta sökande elever per den 15 maj även restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Barn- och utbildningsnämnden planerar för två nya program läsåret 2026/2027 alternativt läsåret 2027/2028:

  • Industriprogrammet
  • Byggprogrammet

Det finns stort behov av utbildad arbetskraft som båda dessa program kan tillgodose.

- Det här beslutet är ett steg framåt, inte bara för gymnasieskolan, utan för hela kommunen, sammanfattar Anders Wedin.