15 maj 2025
Mest ros åt våra sjuksköterskor
Hemsjukvården under lupp i mätning.

När Simrishamns kommun för första gången mätt vad patienterna tycker om de kommunala sjuksköterskorna, är det mest ros i resultatet – men det finns också utrymme för förbättringar enligt dem som besvarade enkäten.
Förtroende, att sjuksköterskorna skapar trygghet och självständighet, har ett bra bemötande och har respekt för patienternas tankar och åsikter om behandlingen rankas högt, men man upplever också att det kan vara svårt att komma i kontakt med hemsjukvården och att tiderna för besöken inte alltid passar för den enskilde.
- Det är första gången vi gjort en mätning på det här sättet av vår hemsjukvård, säger Charlotte Carlsson, avdelningschef för den kommunala primärvård på socialförvaltningen på Simrishamns kommun. Det känns jättebra att våra medarbetares arbete uppskattas av våra patienter, men det är också bra att man berättar om sådant vi kan bli bättre på.
Erbjuds stöd
Bland de öppna svaren i mätningen finns många personliga tankar, att man uppskattar den vård man får, att man är medveten om att hjälpen gör att man fortsatt kan vara självständig trots att man inte längre klarar av allt själv, som sin medicinering.
- Det är trevlig läsning i undersökningen att man upplever att man inte behöver begära stöd – man erbjuds det, säger Charlotte Carlsson. Vi får också bra tips på vad man efterfrågar, som att det ska vara lättare att komma i kontakt med oss.
Vardagen för en sjuksköterska
- Att arbeta som sjuksköterska i vår kommunala primärvård innebär att ge sig ut i alla väder, till kommunens alla hörn, på cykel, bil, bandvagn eller ben för att kunna hjälpa våra patienter, berättar Charlotte Carlsson.
Dagen börjar med teamsamverkan: sjuksköterskorna träffar till exempel omvårdnadsmedarbetare (hemtjänst) och rehabmedarbetare (fysioterapeut, arbetsterapeut) för den dagliga planeringen kring patienterna.
Sara Kristiansson, enhetschef för kommunal hemsjukvård, berättar:
- Sjuksköterskans roll innebär både självständig planering och planering i teamet för att kunna ge den bästa vården för patienten i dennes hem: den egna lägenheten/villan, särskilt boende, gruppbostad eller servicebostad. Sjuksköterskorna arbetar utifrån ett så kallat personcentrerat förhållningssätt, alltså alltid med patienten i centrum. Patienten och sjuksköterskan samverkar även tillsammans med patientansvarig läkare på vårdcentralen, specialistläkare, specialistsjuksköterskor, anhöriga med flera.
De planerade besöken sker utifrån ordination, behov och i dialog med patienten. Besöken kan bestå av provtagning, såromläggning, bedömning, utvärdering samt andra medicinska uppgifter. Allt sjuksköterskan gör dokumenteras i patientens journal och registreras – efter samtycke – även i olika kvalitetsregister.
Kommande korttid med rehabilitering
- Hösten kommer innebära spännande utmaningar för våra sjuksköterskor. Då öppnar vi en centrerad korttidsverksamhet med rehabiliterande inriktning på sjukhuset i Simrishamn, säger Charlotte Carlsson. Där blir sjuksköterskan en av de viktiga aktörerna i teamet för att möjliggöra en god rehabilitering inför återgången till hemmet.