Möt våra medarbetare
Här kan du lära känna några av våra vardagshjältar, de som gör Simrishamns kommun bättre, en dag i taget.
Det här är Pia. Hon jobbar som omsorgsassistent på ett serviceboende för personer med funktionsvariationer (inom LSS).
Här nedanför kan du läsa om Pia och fler medarbetare och vad de brinner för på jobbet.
Kate Visonj är bibliotikarie i Simrishamn och har jobbat på kommunen sedan 2015.
Vad du gör på dagarna? Kommunicerar och marknadsför bibliotekets verksamhet efter bästa förmåga. Samordnar bibliotekets bokbuss-verksamhet.
Sammanställer omvärldsbevakning och tar första bästa tillfälle i akt att grotta ner mig i våra olika styrdokument, dess utformning, tillämpning och uppföljning.
Känner du att du har utvecklats i din roll? Jajamensan. Jag jobbar på den minsta förvaltningen vilket kan vara en stor fördel för den som vill ta sig an nya utmaningar. Mina chefer har också alltid varit väldigt uppmuntrande när det kommer till att ge mer luft under vingarna.
Vi bor och arbetar där andra semestrar!
Vad är det bästa med att jobba i Simrishamn? Att få jobba med ett av de finaste uppdragen – biblioteksverksamhet – som ska främja demokratin genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, på en arbetsplats där man har nära både uppåt och utåt och åt sidorna i utvecklingsarbetet, är oerhört stimulerande. Möjligheterna kan bli större i en mindre organisation!
Sedan är det inte helt fel heller att genom skog och längs hav kunna cykla till och från jobbet (när väder, vind och årstid tillåter)! Underbart vackert. Vi bor och arbetar där andra semestrar!
Faye Grafoson har jobbat som arbetshandledare på daglig verksamhet i sex år, hon började jobba som ferieungdom i kommunen när hon var 15 år gammal.
Hon kände redan då att hon vill jobba med människor. Hon fortsatte att jobba både på helgerna och under somrarna medan hon fortfarande gick i skolan. Hon läste vuxenlärlingsutbildningen och trivdes jättebra.
Vad är det bästa med din tjänst som arbetshandledare?
Jag tycker det är viktigt att jobba med människor och fördelarna med yrket är att det är meningsfullt, utvecklande och samtidigt utmanande vilket gör yrkesvalet spännande. Man har möjligheten att skapa förutsättningar och att se dem växa och utvecklas. Man har så mycket att ge och får så mycket tillbaka. Jag uppskattar alla utbildningar och ny forskning som vi får ta del av och det känns som att Simrishamns kommun hänger med.
Har tjänsten som arbetshandledare uppfyllt dina förväntningar?
Ja, jag är glad varje gång jag kommer till jobbet och vi möter våra deltagare med värme och engagemang, det skapar förutsättningar så att de växer och utvecklas.
Känner du att du har utvecklats i din roll, eller finns det utvecklingspotential?
Vi som arbetshandledare har mycket samarbete med våra kollegor och andra aktörer inom verksamheten. Vi jobbar med brukarnas genomförandeplaner och handlingsplaner som utformas tillsammans med dem. Vi går kontinuerligt olika utbildningar och kurser.
Skulle du rekommendera andra att söka jobb som arbetshandledare?
Jag säger ofta till dem som har sin praktik att testa allt och våga. Jag är själv ambassadör och är ute mycket och pratar om jobbet. Det är ett jätteroligt jobb och jag har sett hur personer som aldrig jobbat med det tidigare som vi fått in som vikarier fick samma känsla som jag fick.
Wow, det är detta jag vill jobba med
Vad kräver rollen för utbildning?
Faye har själv gått utbildningen vuxenlärling inom vård & omsorg, utbildningen innebar 70 % praktik och 30 % teori, Fayes sista praktikplats var inom LSS och hon kände direkt ”Wow, det är detta jag vill jobba med”. Det är meriterande att ha gått vård & omsorgsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet för att jobba inom LSS-verksamheter.
Vad vi menar
LSS = Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.
”LSS” brukar vi säga när vi menar att vi jobbar med personer som har funktionsvariationer.
Namn: Iris van Hees
Titel: Arbetshandledare på daglig verksamhet (för deltagare med funktionsvariationer).
Vad du gör på dagarna?
Jag arbetar med att ge människor med funktionsvariationer en meningsfull vardag på deras dagliga verksamhet. Jag lyssnar, är intresserad, stöttar, planerar, inspirerar och vill bidra med att få människor att växa.
Hur länge du jobbar på Simrishamns kommun?
Sen första september 2018.
Känner du att du har utvecklats i din roll?
Mitt arbete berikar mig varje dag genom att jag får träffa alla dessa genuina och underbara personligheter! Varje dag får jag utmaningar som gör att jag behöver reflektera över mig själv och mitt förhållningssätt. Mitt arbete har gett mig många värdefulla erfarenheter och insikter.
Vad är det bästa med att jobba i Simrishamn?
Att det finns en öppenhet och nyfikenhet gentemot vår verksamhet. Vi har samarbetat med biblioteket, Köpmannaföreningen och turistföreningen.
Eftersom många människor med funktionsvariationer bär på erfarenheter av isolering och utstötthet är det enormt värdefullt att få möjligheter att integreras i samhället på olika sätt.
Vad brinner du mer för?
Jag kombinerar mitt arbete inom daglig verksamhet med mitt andra yrke att vara konstnär. Båda yrkena berikar och kompletterar varandra och jag känner mig lyckligt lottad för denna möjlighet!
Pia har utvecklats jättemycket som person i rollen som omsorgsassistent
Pia har jobbat inom Simrishamns kommun sedan 1995 med olika målgrupper, hon började inom äldreomsorgen och har de senaste åren jobbat inom LSS.
– Det bästa med jobbet som omsorgsassistent är att se hur människor kan utvecklas trots sina funktionsvariationer – detta har fått mig att lära mig mycket om mig själv, berättar Pia.
– Jag har utvecklats jättemycket - det är ett pågående arbete att jobba med sig själv och sitt arbetsteam tillsammans med brukarna. Vi går kontinuerligt utbildningar för att bibehålla god kvalité och arbetsglädjen på vår arbetsplats, säger hon.
I alla möten med andra människor så finns det alltid någonting du kan lära dig.
På Pias arbetsplats har arbetsgruppen tillsammans jobbat fram tydliga rutiner, vilket gör det lättarbetat för både ordinarie personal och för vikarier.
– Rollen omsorgsassistent kan ibland förväxlas med personlig assistent, skillnaden är att man som omsorgsassistent jobbar på ett boende och inte är knuten till bara en person, berättar Pia.
Tillsammans skapar vi en trygg och förutsägbar vardag för våra brukare så att de ska vara delaktiga och leva så självständigt som möjligt. Att vara ödmjuk inför möten och tänka på att vi som jobbar blir inbjudna i en annan människas liv, det är stort säger Pia avslutningsvis.
Per Simonsson driver eget konsultbolag som huvudsyssla och hade ett uppdrag inom äldreomsorgen som han höll på att undersöka, en sommar hade han en dipp i uppdragen och fick idén att söka till hemtjänsten i Borrby.
– Innan jag själv började jobba inom vården hade jag en otydlig bild av vad hemtjänstpersonal egentligen gör. Jag tänkte aldrig på att det är så varierat. Man ger medicin, samtalar, lyssnar på brukarnas historier och skrattar ihop. Ibland gör man någons dag, berättar Per.
Per som aldrig tidigare jobbat inom vården ser varje arbetsdag som en utveckling, han fortsatte att jobba som timvikarie inom hemtjänsten efter sommaren eftersom han verkligen fattade tycke för jobbet.
Det är en enormt kollegial stämning i teamet
– Det är väldigt tillfredsställande att komma hem på kvällen. Jag gör skillnad varje dag för de äldre vars hem jag besöker, säger Per stolt.
Per pratar också väldigt varmt om det kollegiala och trevliga arbetsgänget och som alltid hjälps åt när det behövs.
Per rekommenderar alla som tycker om att jobba med människor att testa på hur det är att jobba inom hemtjänsten då han själv blev mycket positivt överraskad över hur trivsamt och fint arbete det är.
Carmencita Gibberyd är lokalvårdare och har jobbat inom kommunen sedan 1997. Hon tycker om sitt jobb, vilket vilket ingen kan ta miste på, för hon lyser alltid upp lokalerna när hon dyker upp.
Vad du gör på dagarna?
Städar och gör fint till mina kunder som finns både på stadshuset, anhörigcentrum och Marint Centrum och tidigare även på förskola och skola. Jag har skött städningen på Marint Centrum sedan det byggdes, 2010, och städar även den verksamhetsdelen som inte är kommunal. De ville ha kvar mig. Jag känner till lokalerna och kan det där, helt enkelt.
På stadshuset och anhörigcentrum sköter jag det löpande underhållet men också större insatser under året såsom exempelvis golvvård en gång per år.
Jag tycker om mitt jobb och ser fram emot att komma hit varje dag.
Hur länge har du jobbat på Simrishamns kommun?
Jag har jobbat på kommunen sedan 1997 som timvikarie, mellanlandade under en period hos ISS, Sodexo och Förenade Service men alltid med samma lokaler. Sedan drygt tre år tillbaka är jag anställd hos kommunen vilket jag trivs allra bäst och mycket bra med.
Har din roll utvecklats?
Jag lär mig nya saker hela tiden och har gått flera utbildningar genom åren. Bland annat SRY med kompetensutveckling inom städ- och servicebranschen (SRY betyder Städ- och Rengöringsbranschens Yrkesnämnd/yrkesbevis).
Man får även utbildning inom service och bemötande men också tekniska kunskaper kring lättare el (ex. proppar och jordfelsbrytare), miljömärkningar och hantering av medel både utifrån ett miljöperspektiv och för att hantera och bevara exempelvis golv och träytor.
Provet efter utförd utbildning är oerhört omfattande, både teoretiskt och praktiskt, nästan lika komplicerat som ett körkort. Och klarar du dig inte blir du kuggad, men jag klarade mig.
Det senaste utbildningen jag gick var INSTA 800 (Nordisk standard för städkvalitet) som handlar om att jag och kunden ska tala samma språk, så att man har en likartad uppfattning om städkvaliteten.
Vad är det bästa med att jobba i Simrishamn
Jag trivs jättebra på kommunen, det är en bra arbetsgivare och jag tycker om mitt jobb. Så gillar jag mötet med mina kunder. Jag känner dom och de känner mig. Jag hejar och pratar med de flesta jag möter och även om alla på stadshuset är mina kunder, så är vi ju kollegor också.
Jag tycker om mitt jobb och ser fram emot att komma hit varje dag.
Hur är det att bo på Österlen och i Simrishamn?
Här är det nära till allt. Till jobbet så klart men också till havet och naturen. Jag älskar att umgås med mitt barnbarn och att promenera. Då är det skönt att allt är inom räckhåll.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Du som anhörig till någon med demens
6 decAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Fredagsmys med vintertema
6 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Ett ljus i mörkret
7 decHotell Fritiden, Österleden 19, Ystad -
Öppen verkstad om uppfinnarverkstäder – om behov, tillkomst och förekomst
10 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn