Jubileumssillen: 2023
Med anledning av Sillens dags 25-årsfirande, genomfördes under Sillens dag 2023 en tävling för att utse en jubileumssill. Utmaningen var att skapa en ny sillinläggning med ambitionen att utmana våra traditionella sillinläggningar och kanske bli en ny klassiker.
Stort grattis till våra vinnare!
Rökt inlagd sill under ett täcke av gräslök
Anita Palmgren, Simrishamn
”Förstapris tilldelas Anita Palmgren för Rökt inlagd sill under ett täcke av gräslök, vars perfekt rökta sill i en härligt syrlig lag tjusade juryn. Denna goda inläggning gav prov på både hantverkskunnande och innovation, genom kombinationen av traditionell rökt sill och en nyskapande inläggning. En framtida klassiker!”
Recept:
rökt skinnfri sillfilé
äppelcidervinäger
matolja
vatten
socker
citronpeppar
chiliflakes
chilisås
gräslök
Blanda äppelcidervinäger, matolja, vatten, socker, citronpeppar, chiliflakes, chilisås till en lag med mängd efter känsla. Varva därefter rökt skinnfri sillfilé med gräslök i lagen. Låt stå ett par dagar innan avnjutning.
Päppelsill
Gunnel Nilsson, Kivik
”Andrapris tilldelas Gunnel Nilsson vars Päppelsill lät lokala smaker av äpple och krämig sill möta spännande toner av tång. Pepparroten satte pricken över i!”
Recept:
400 g sillfilé
50 g röd tångkaviar
1/2 rött äpple (till exempel Alice)
1,5 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1/2 liten rödlök
pepparrot
rörhinna från Kivik
svartpeppar
eventuellt salt
Blanda en lag av crème fraiche, majonnäs, äpple, rödlök, tångkaviar och pepparrot. Lägg i sill. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt. Avsluta med rörhinna.
Sillceviche
Richard Leufstedt, Malmö
”Tredjepris tilldelas Richard Leufstedt vars sill som ceviche tog smaken från Machu Picchu hela vägen till Simrishamn. Härligt hög syra, fruktighet och aromatiska kryddor övertygade juryn, som gärna ser mer sill i ceviche-tappning i framtiden.”
Recept:
Sillfilé
1 röd chili
1 kruka koriander
½ bit ingefära
1 rödlök
3 lime
2 citroner
1 mango
Lägg in sillfilén i 1-2-3-lag. Hacka chili och koriander. Riv ingefära och pressa citrusfrukterna. Skiva rödlöken och tärna mangon. Blanda ihop alla ingredienser, lägg därefter i sillfilé. Låt stå ett dygn innan servering.
Tävlingens final genomfördes på Sillens dags scen på hamnplan under ledning av tävlingsledare Viktor Vesterberg från Kålrotsakademin. Den erfarna juryn bestod av Eva Thuresson från restaurang Allé, Christel Hammar Malmgren från Skåneländska Gastronomiska Academien samt Ola Palmgren från Blekinge Museum.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Du som anhörig till någon med demens
6 decAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Fredagsmys med vintertema
6 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Ett ljus i mörkret
7 decHotell Fritiden, Österleden 19, Ystad -
Öppen verkstad om uppfinnarverkstäder – om behov, tillkomst och förekomst
10 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn