Medling och ungdomstjänst
Här kan du läsa vad medling innebär och få information om ungdomstjänst
Medling
Medling vid brott innebär att gärningsperson och brottsutsatt möts tillsammans med en opartisk medlare för att samtala om det som har hänt. Erbjudande om medling sker via polis eller socialtjänst men initiativet kan också komma från gärningsperson eller brottsutsatt. Under mötet ges båda parter möjlighet att berätta, ställa frågor och lyssna. Att delta i medling är alltid frivilligt. Medlingsmötet förbereds noga. Inför det gemensamma mötet träffar medlaren gärningsperson och brottsoffer först var för sig.
Medling riktar sig till dig som är mellan 12–21 år som begått brott. Genom att delta i medling visar du att du är en person som kan ta ansvar för vad du gjort. Medlingen innebär en möjlighet att kunna be om förlåtelse och förklara varför det blev som det blev.
Medling kan hjälpa dig som brottsoffer att gå vidare. Att mötas ger dig chansen att få ett ansikte på den som utsatte dig för brott. Du får tillfälle att ställa frågor till gärningspersonen och förklara vilka konsekvenser brottet fick för dig.
Medlingsverksamheten utförs av Familjeteamet.
Ungdomstjänst
Ungdomstjänst är en påföljd – ett straff – som du mellan 15 – 21 år kan bli dömd till i tingsrätten och kan vara mellan 20 – 150 timmar. Påföljden ersätter ett högre bötesstraff och kortare frihetsberövande. Ungdomstjänst innebär att utföra ett oavlönat arbete på en arbetsplats och kan kombineras med påföljden ungdomsvård.
Innan tingsrätten dömer till ungdomstjänst gör socialtjänsten en lämplighetsbedömning som utgår från din livssituation och din attityd till ungdomstjänst och dess innehåll. Tingsrätten dömer och det är socialtjänsten som verkställer påföljden.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Du som anhörig till någon med demens
6 decAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Fredagsmys med vintertema
6 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Ett ljus i mörkret
7 decHotell Fritiden, Österleden 19, Ystad -
Öppen verkstad om uppfinnarverkstäder – om behov, tillkomst och förekomst
10 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn