Välfärdsteknik - digital teknik som ökar självständigheten
Den tekniska utvecklingen ger oss nya möjligheter att erbjuda dig stöd och hjälp på ett annorlunda, nytt och bättre sätt.
Alla kan vi behöva stöd och hjälp någon gång i livet. Många gånger kan det kännas konstigt och annorlunda – man är van vid att klara sig själv. Målsättningen för oss när vi lanserar eller provar ny teknik är att den ska öka din trygghet och få dig att känna dig mer självständig. Tekniken ska skapa ett mervärde.
Här nedanför kan du läsa mer och se filmer om den teknik vi på Simrishamns kommun redan använder eller har provat i vårt arbete inom stöd och omsorg.
Bokebackens särskilda boende var först ut att testa möjligheten att koppla trygghetslarm med tillsyn via kamera. Istället för att gå in och titta till den boende kan personalen nu – vid bestämda tider – se i sin telefon att det är lugnt och slipper störa. Man kan också använda kameran kopplat till ett rörelselarm och titta till när larmet signalerar och bedöma om det finns behov av att gå in eller inte.
En lugn och ostörd natt ger bättre kvalitet för aktiviteter under dagen! Numera finns möjliget till trygghetskamera på alla kommunala boenden.
På flera av våra särskilda boenden har vi “spa-avdelningar” med anpassade badkar som är lätta att ta sig i och ur. Ett skönt avslappnande bad ger en känsla av välbehag och kan lindra värk, oro, frusenhet.
På de flesta av våra särskilda boenden finns gungstolen som du ser i filmen. Det är ingen vanlig gungstol – tillsammans med ett tyngdtäcke, avkopplande musik och kuddar som gör att du sitter skönt – vaggas du skönt och får möjlighet att koppla av.
Gungstolen hjälper till vid oro och kan vara ett alternativ till medicinering.
Allt fler personer i Simrishamn har numera en läkemedelsrobot. Att hjälpa till med medicin är en vanlig arbetsuppgift för personal inom vård och omsorg. Det är inte ovanligt att man tar sin medicin både morgon, middag och kväll och då kan det bli att flera olika personal kommer hem till dig.
Att själv kunna sköta sina mediciner med hjälp av roboten kan kännas skönt. Sen kommer personalen och hjälper dig om du behöver.
En träningscykel vet vi alla vad det är – att hålla sig i form är bra för oss, både gammal och ung. Men tänk att samtidigt som du tränar kunna cykla precis var du vill?
Socialförvaltningen i Simrishamns kommun har ett antal upplevelsecyklar som alternerar mellan våra olika boenden.
På en skärm visas gatuvyn i google-maps och den hänger med i svängarna när du cyklar. Du kan välja mellan att cykla på nya platser eller kanske cykla på de gator du gjorde som liten.
Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet – alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. Fungerande kommunikation är en förutsättning för delaktighet i vardagsliv och på samhällsnivå.
För att en person ska kunna uttrycka sig och förstå utifrån sina förutsättningar, behövs en kommunikativ miljö där omgivningen anpassar kommunikationen efter behoven och stimulerar samspel.
Alternativ och kompletterande kommunikation är en samlingsterm för insatser som ska förbättra en persons möjlighet att kommunicera. Exempel på alternativ och kompletterande kommunikation är:
- bilder, fotografier och symboler
- tecken som stöd eller teckenkommunikation
- talande hjälpmedel, pratapparater och samtalsapparater.
I våra verksamheter finns många gånger möjlighet att träffa riktiga djur. Men vi har också robotkatt/hund eller terapikatt/hund som man också kan säga – som ett allergivänligt komplement.
Djuret rör sig och låter när du klappar det eller rör det. Djuret har en lugnande effekt vid oro. Många gånger ger katten eller hunden oss något att prata om tillsammans.
De används främst på våra demensenheter men finns på alla boenden.
I hemtjänsten delades ett antal av ”Vätskepåminnaren Ulla” ut för att testas. Detta är en färgglad liten sak som man fäster med ett silikonband runt en vattenflaska eller ett glas.
Om du efter 40 minuter inte har kommit ihåg att dricka så börjar Ulla blinka. Så snart du tar en klunk påbörjar nedräkningen igen.
Detta ”kit” har några personer som får stöd och hjälp från hemtjänsten fått testa.
Lamporna, tryckplattan och strömbrytarna monteras trådlöst i bostaden. När det är mörkt ute och du lämnar sängen tänds lampan i till exempel sovrummet, hallen och badrummet upp, för att minska risken att du faller och skadar dig på väg till och från badrummet.
När du är tillbaka i sängen släcker du enkelt alla lamporna med ett enda tryck.
Den här surfplattan som är i samma storlek som en större TV finns numera på alla våra särskilda boenden och inom LSS.
Skärmen som är höj- och sänkbar kan fällas till ett bordsläge. Säkerhetsglaset gör den tålig och du kan använda dina händer, bollar, penslar och så vidare för att ta dig runt bland de olika funktionerna, flytta spelpjäser, spelkort, måla, kasta pil, spela airhockey, skapa musik, mönster, dreja och en massa annat.
Du kan även ha videosamtal med dina nära och kära i stort format så du kan se din kärestas nya rynkor eller barnbarnens ljuvliga bebisvalkar.
Den kan även användas för att visa dokument och annat i samband med möten och utbildning.
Den här mjuka musikkudden finns på några av våra särskilda boenden och även hos någon av våra medborgare som har hemtjänst.
Kudden har ett mjukt och behagligt ljud och en lätt vibration som skapar ro när du håller den intill dig. Om du tar den i din hand och gör rörelser ökar musiken i intensitet.
Denna kompakta och batteridrivna lyftkudde kan även användas när det inte finns så gott om plats där du har ramlat.
Med lyftkudden och personalens hjälp kommer du upp från golvet till en upprätt sittande ställning vilket underlättar fortsatt uppresning.
Lyftkudden är ett uppskattat hjälpmedel och finns sedan senhösten 2021 tillgänglig i alla hemtjänstområden.
Med sitt lilla format går den till och med att transportera på cykel.
På några av våra särskilda boenden är det sedan en tid tillbaka en robotdammsugare som håller rent i de allmänna utrymmena. Den både dammsuger och våttorkar nästan ljudlöst på natten.
Inom hemsjukvården används en app för stöd och hjälp med bedömning och behandling av sår. Möjlighet finns att ta bilder av såret för att se hur läkningsprocessen fortskrider.
Simrishamnsbostäder i samarbete med socialförvaltningen hade när vi lämnade 2022 bytt ut belysningen på alla kommunens särskilda boenden.
Med hjälp av styrbar belysning ändras ljusstyrka och färgton över dygnet och kroppen får hjälp att till exempel komma till ro när det börjar gå mot kväll. Vi kan även se till att ljuset på natten blir tillräckligt för personalen att arbeta i, samtidigt som det måste vara tillräckligt för att inte snubbla och inte heller bli klarvaken av skarpt vitt sken om man råkar vakna mitt i natten.
Med hjälp av denna flyttbara projektor kan du uppleva känslan av att sparka i en lövhög, skrämma fiskarna i ett akvarium, hoppa i pölar eller borsta bort snön. Du kan spela memory eller måla även när finmotoriken inte längre finns.
Miljöerna kan projiceras i olika storlekar på bordet, golvet eller på täcket för den som inte längre kan lämna sin säng.
Denna säng finns i bruk på Lillevång och underlättar för den enskilde att självständigt kunna ta sig upp från liggande till ett sittande läge.
Att kunna klara detta moment själv med teknikens hjälp skapar en större frihet och flexibilitet. Det underlättar och förbättrar både för den som får en ökad självständighet och för personalen som hjälper personen.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Du som anhörig till någon med demens
6 decAnhörigcenter, Försörjningsvägen 10, Simrishamn -
Fredagsmys med vintertema
6 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn -
Ett ljus i mörkret
7 decHotell Fritiden, Österleden 19, Ystad -
Öppen verkstad om uppfinnarverkstäder – om behov, tillkomst och förekomst
10 decBiblioteket, Järnvägsgatan 2, Simrishamn